Muziek maken – Oefen je instrument

FOUR12 GLOBAL / 16 JANURAI 2017 / ARTIKELEN, ADAM HELLYER

Door Adam Hellyer


“En laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven.”  Galaten 6:7-8


Voor veel muzikanten is het idee van succes alles waar ze op hopen. Maar de noodzakelijke discipline om er te komen is alles wat ze vermijden. Om succes te hebben als muzikant moet je tijd doorbrengen met je instrument. Je moet tijd doorbrengen met muziek. Het spelen. Er naar luisteren. Decoderen; het uit elkaar halen en begrijpen hoe het werkt. Dit heet oefening.

Een muzikant moet toonladders oefenen, arpeggio’s (gebroken akkoord = muziekversiering) oefenen. Je moet je vingers vloeiend laten werken. Er is iets dat spiergeheugen heet en dat moet je opbouwen, zodat je hand al halverwege een noot of akkoord is, voordat je er zelfs maar aan gedacht hebt.

De uitdaging voor de meeste beginnende muzikanten is dat ze al vroeg iets bereiken. Ze worden goed genoeg om een nummer te spelen wat ze echt leuk vinden. Goed genoeg om indruk te maken op hun vriendin, of lid te worden van de kerkband. Maar zodra ze daar aankomen, investeren ze weinig of geen tijd meer in oefenen, zodat ze nooit verder komen dan een tamelijk eenvoudig niveau.

We moeten onszelf blijven pushen. Stimuleer jezelf door verder te gaan dan wat je tot nu toe hebt gedaan. Wees een goede rentmeester van het talent dat God je heeft gegeven. Vermenigvuldig het, zie het groeien!

1 Goede gewoonten ontwikkelen

Laat oefening een gewoonte worden.

Ik had ooit het voorrecht om Dave Weckl een workshop te zien geven. Hij is misschien wel een van de meest getalenteerde drummers van zijn generatie. Tijdens de vraag en antwoord ronde vroeg iemand hem hoe oefenen er voor hem uitzag.

Eerst lachte hij een beetje; er is echt niets meer in drummen dat hij niet kan! Maar toen was zijn antwoord dit. Hij oefent nog steeds, vooral voor een grote tour, om in vorm te blijven. Om er zeker van te zijn dat hij niet verliest wat hij heeft. Om zijn uithoudingsvermogen sterk te houden. Om zijn spiergeheugen goed afgesteld te houden.

Hoewel ik mezelf niet kan vergelijken met Mr Weckl, ziet de manier waarop ik nu oefen er anders uit dan toen ik begon. Na meer dan 25 jaar piano te hebben gespeeld, ga ik niet meer zitten en doe ik mijn toonladders zoals ik in het begin deed. Maar mijn zoon, die pas een paar jaar speelt, ontdekt nu pas toonladders. Voor hem is de reis van het spelen van toonladders nog maar net begonnen!

Hoe de praktijk er voor jou ook uitziet, zorg ervoor dat je oefent. Maak er een gewoonte van.

2 Verwijder afleidingen

Lezen is geen oefening. Youtube kijken is geen oefening. Tegenwoordig zijn er zoveel online hulp- en instructievideo’s op Youtube, dat het makkelijk is om meer tijd te besteden aan kijken dan aan doen. Kijken naar drie of vier uur oefenen van iemand anders is niet hetzelfde als zelf oefenen.

Het ontdekken van nieuwe geluiden op je effectenpedaal of synthesizer is geen oefening.

Trap niet in deze valkuilen. Zoek een rustige ruimte. Alleen jij en je instrument. Oefen eenvoudige dingen. Geef jezelf de tijd.

3 Stel doelen

Elke dag 20 minuten is beter dan één keer per week 3 uur.

Spiergeheugen is een vorm van procesgeheugen. Met andere woorden: je zet een specifieke motorische taak in het geheugen vast door herhaling. Dit betekent dat “weinig en vaak” beter is dan “heel veel en dan een lange periode voor de volgende keer”.

Stel ook doelen in wat je wilt bereiken.

Leer toonladders en arpeggio’s. Als je drummer bent, oefen dan technieken (Brackets). Als je een akoestische of ritmische gitarist bent, oefen dan consequent tokkelen, in de maat. Zorg dat je niet alleen weet hoe je instrument werkt, maar ook hoe muziek werkt.

Nogmaals, één toonladder per week leren en zo ver komen dat je hem vloeiend kunt spelen is beter dan al je toonladders in een middag leren, maar geen enkele ervan echt goed kunnen spelen.

4 Gebruik een metronoom

Het maakt niet uit welk instrument je bespeelt, zorg voor een metronoom. Je kunt een metronoom kopen of er gratis een downloaden op je smartphone. Gebruik hem!

Er is niets irritanter in groepsverband dan slechte timing. Stemmen is makkelijk te verhelpen. Een slechte toon is te verontschuldigen bij beginners. Het niet kennen van het materiaal kan worden toegeschreven aan onervarenheid. Maar er is geen excuus voor slechte timing. Het is gewoon lui!

Als je de metronoom kunt horen, ben je waarschijnlijk uit de maat. Wat je ook aan het doen bent: toonladders, liedjes, wat dan ook, oefen op een metronoom.

5 Wees weloverwogen

Leer om elk geluid dat uit je instrument komt te controleren. Elk geluid dat je niet met opzet hebt gemaakt is “ruis”. Leer het geluid te stoppen!

Voor een gitarist kan dit betekenen dat hij snaren moet leren dempen. Voor een keyboard- of pianospeler kan het betekenen dat je het demperpedaal correct leert gebruiken. Voor een drummer kan het betekenen dat je je stokken beter onder controle moet houden.

Kom tot het punt waar elk geluid dat je instrument maakt iets is waar je voor gekozen hebt.

Oefen niet totdat je het goed doet…

Tenslotte, ik heb dit al duizend keer gezegd, maar ik kan het niet beter zeggen dan de manier waarop mijn pianoleraar het me vertelde:

“Oefen niet tot je het goed doet, oefen tot je het niet meer fout kunt doen.”


OVER DE AUTEUR
Adam dient bij de Joshua Generation Church. Hij heeft een bijzondere passie voor worship en apologetiek.