Muziek maken – Vakkundig

FOUR12 GLOBAL / 14 JANURAI 2017 / ARTIKELEN, ADAM HELLYER

Door Adam Hellyer


“Zing voor hem een nieuw lied, speel welluidend met vrolijke klanken.”  Psalm 33:3


De Bijbel moedigt ons aan om een vreugdevol geluid te maken naar de Heer, maar in Psalm 33:3 vertelt de Bijbel ons ook om vakkundig te spelen. Er zijn momenten in de samenkomst waar alleen een vreugdevol geluid zal zijn (toen de muren van Jericho naar beneden kwamen met een schreeuw, betwijfel ik of iemand heeft gecontroleerd in welke toonsoort ze stonden). Maar er zijn ook momenten in de aanbidding waar grote vaardigheid vereist is.

Het is moeilijk voor een onervaren drummer om rustig te spelen. Het is moeilijk voor een beginner op de bas om snel of met een vrolijk ritme mee te spelen! Een pianist met beperkte vaardigheid kan het net bijhouden en een zanger die ongetraind is, kan moeite hebben om de noot te vinden of om op de toon te blijven.

Mijn beginnersfout

Ik herinner me de eerste keer dat ik  life ging optreden met de band. We waren op jeugdkamp in Spanje. De dag voor mijn verjaardag werd ik gevraagd om in te vallen als hoofdzanger, omdat de vaste hoofdzanger terug moest naar Noorwegen. Dus mijn 21e verjaardag werd doorgebracht in een universiteitskantine in de buurt van Malaga, het leren van de liedjes, in het Engels en Spaans (een taal die ik niet sprak), voor het grote optreden dat we de volgende nacht zouden doen.

De nacht brak aan. We deelden het podium met een R&B-act en een indieband van mijn broer en toekomstige zwager. Toen het onze beurt was, heb ik twintig minuten op en neer gelopen, het publiek enthousiast makend en mijn hart eruit gezongen.

Halverwege kwamen we van het podium. Onze jeugdpastor, die ooit in de jaren ’80 in een succesvolle popband zat en dus ook als onze muziekcoach optrad, sprak met ons. “Geweldig werk jongens, veel leven, veel energie, echt goed … Adam, kun je proberen de liedjes te zingen, en niet alleen te schreeuwen!”

Een beetje gênant!

“Oefen niet tot je het goed hebt. Oefen tot je het niet verkeerd kunt doen.”

Het was niet dat ik niet kon zingen. Op dit punt was ik al jaren achtergrondzanger en had ik vaak aanbidding geleid. Maar voor een grote menigte, had het enthousiasme de overhand gekregen. Achteraf gezien was de repetitie van een dag niet genoeg om me te veranderen van een achtergrondzanger in een Rock’n’Roll zanger!

Oefening baart kunst

Vaardigheid komt voort uit een combinatie van kennis en ervaring (ervaring is gewoon een ander woord voor praktijk). Mijn pianoleraar zei altijd: “Oefen niet tot je het goed hebt. Oefen tot je het niet verkeerd kunt doen.” Het is belangrijk voor elke muzikant die zijn gave voor God wil gebruiken, om God te eren door te oefenen en te groeien in muzikale kennis en vaardigheid.

‘Muziektheorie’ is een term die veel mensen onnodig bang maakt; vooral spontane musici. In het gedeelte ‘Muziek maken’ van deze blog wijk ik van wat muziektheorie af en help ik het praktisch te maken voor dagelijks gebruik. Dit basisbegrip van de muziektheorie zal je vaardigheid als muzikant verbeteren en je in staat stellen om beter te worden in momenten van spontane aanbidding.


OVER DE AUTEUR
Adam dient bij de Joshua Generation Church. Hij heeft een bijzondere passie voor worship en apologetiek.