Wie houdt je armen omhoog?

FOUR12 GLOBAL / 5 MEI 2016 / ARTIKELEN, BRAD VERREYNNE

Door Brad Verreynne

Mozes ‘roeping om te leiden is bemoedigend voor de meest jonge leider. Terwijl zijn verhaal zich ontvouwt, zien we dat hij een uitzonderlijke leiderschapscadeau had. Hij was een man met een grote capaciteit die ‘vrachtwagenladingen’ met verantwoordelijkheid aankon. Maar, zoals we bij Mozes zullen zien, heeft God Zijn manier om ons eraan te herinneren dat we afhankelijk moeten zijn van anderen, zelfs als u zeer begaafd bent.


“De handen van Mozes werden echter zwaar; daarom namen zij een steen en legden die onder hem, zodat hij erop kon gaan zitten. Aäron en Hur ondersteunden zijn handen, de een aan de ene en de ander aan de andere kant.” (Exodus 17:11-12)


Exodus 17:8-16 is zo’n moment in Mozes ‘leven. Israël wordt wreed aangevallen door een volk genaamd Amalek. Mozes treedt resoluut op en delegeert Joshua om de grondtroepen te leiden terwijl hij naar een heuveltop gaat voor een panoramisch uitzicht op de strijd. De strijd begint beneden, met Mozes die op de heuvel staat met zijn handen in gebed voor zijn vrienden. Maar Mozes merkt op dat wanneer zijn handen van vermoeidheid beginnen te vallen, dat de situatie veranderd in het voordeel van Amalek lijkt te draaien. Hij heeft zijn armen nodig om omhoog te houden. Maar hoe gaat hij dat doen? Hij heeft in zijn eentje niet genoeg kracht. Maar daar zijn Aaron en Hur… Door de genade van God waren ze met Mozes de berg op gegaan. God had hen meegebracht om niet alleen Mozes te helpen, maar alle broers in de strijd. Ze hielpen Mozes door zijn armen omhoog te houden, wat een diepgaand effect had op de strijd beneden – het tij keerde in het voordeel van de Israëlieten!


“Van Hem uit wordt het hele lichaam samengevoegd en bijeengehouden door elke band die ondersteuning geeft, overeenkomstig de mate waarin ieder deel werkzaam is. Zo verkrijgt het lichaam zijn groei, tot opbouw van zichzelf in de liefde.” (Efeze 4:16)


Dit is een klassiek Efeze 4-moment; “Als elk onderdeel naar behoren werkt”, kan de overwinning behaald worden. Van de mannen op de heuveltop tot de laatste man die op het slagveld stond, ze moesten allemaal hun respectievelijke rollen vervullen en als één in eenheid werken.

God bracht een punt naar voren, niet alleen voor Mozes, maar voor elke Israëliet: iedereen moet zijn rol spelen in Zijn leger. Dit is leiderschap in zijn koninkrijk. Er is geen activiteit van een eenzame boswachter en geen leiderschap in dictatoriale stijl. Afhankelijkheid van God is aan de orde van de dag, en we moeten allemaal ook van anderen afhankelijk zijn. God wil dat geen enkele leider van Hem de dingen alleen moest doen. We hebben onze broeders nodig; we moeten ervoor zorgen dat we samen leidend zijn in teamverband; we kunnen Gods roeping niet alleen vervullen.

Als je merkt dat je een leidinggevende positie bekleedt zoals Mozes, stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Ga je in je eentje de berg leiderschap op?
 • Zijn er mensen om je heen die je kunnen helpen met het opsteken van je handen? Dit moeten mensen zijn die u uw leven toevertrouwt.
 • Neemt u mensen mee in uw leiderschap door hen voor te stellen, uw leven met hen te delen, nederig te zijn en toe te geven dat u ze nodig heeft?
 • Zijn de rollen van de mensen om je heen duidelijk omschreven, zodat ze de rol kunnen vervullen waartoe ze geroepen zijn?

Misschien wordt u geroepen om een ​​leider van het type Aaron of Hur te zijn, terwijl u de handen van uw leider in de lucht houdt. Of zoals een vriend van mij ooit zei; “Ik dacht dat ze bij me waren om mijn handen op te houden, maar in plaats daarvan trokken ze mijn broek naar beneden!”

Op het eerste gezicht is dit humoristisch, maar in Gods ogen is het tragisch en zal het duidelijk zijn zegen missen.

Als je merkt dat je een ondersteunende leiderschapsrol hebt, zoals Aaron of Hur, stel jezelf dan de volgende vragen (met dank aan Nick Davis):

 • Is mijn leven een nieuw getuigenis voor mijn leider?
 • Brengt mijn tong doorbraak en aanmoediging teweeg?
 • Is vrijheid een getuigenis van mijn leven?
 • Heeft mijn privéleven slordige aspecten?
 • Is mijn huwelijk sterk?
 • Is de visie van Christus een zelfmotiverende generator voor mij?
 • Is mijn leven gevuld met geloofsverhalen?

Laten we ervoor zorgen dat we geen geïsoleerde leiders zijn. Laten we mensen meenemen, zodat we samen beter kunnen worden. Laten we steunen en volgen zoals Jezus wil dat we volgen. Of het nu gaat om leiderschap in de kerk of in het bedrijfsleven, laten we de weg wijzen en het wereldleiderschap tonen dat de grootsheid van Gods karakter weerspiegelt!


OVER DE AUTEUR
Brad is een gezegende echtgenoot, super trotse vader en in zijn gezin heeft Jezus de leiding. Ik doe mijn best om dichtbij de Heer te blijven! Je kunt Brad volgen op Facebook en Twitter.