Proactief prioriteren in je eigen leven

FOUR12 GLOBAL / 15 JANUARI 2021 / ARTIKELEN

Geschreven door: Luke Hulley

Bent u ooit aan het eind gekomen van een week, een maand, of zelfs (slik) een jaar, en toen u reflecteerde op hoe u uw tijd besteedde vroeg u zich af: “Hoe heb ik zoveel van mijn tijd besteed aan het doen van die dingen? Het is beangstigend hoe snel ons leven zich vult met … dingen, nietwaar? Het doet me pijn, als voorganger, als ik dit bij mensen met wie ik omga en die oprecht van het Koninkrijk van Jezus houden, zie gebeuren. Ze lijken al hun goede voornemens nooit te verwezenlijken en lijken nooit een leven te lijden dat investeert in die dingen die eeuwigheidswaarde hebben.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Jezus’ Perspectief op Onze Prioriteiten

Er is een heel praktisch hulpmiddel dat ik u graag wil voorstellen (het kan voor sommigen een herintroductie zijn), dat velen heeft geholpen om hun leven zodanig in te richten dat het weerspiegelt wat zij het belangrijkst vinden. Maar laten we, voordat we daar aan beginnen, allereerst Jezus’ perspectief op dit typisch ‘menselijke’ probleem bekijken. Jezus, die de aard van de mens kent, vertelt het verhaal van twee zonen die door hun vader gevraagd werden om in zijn wijngaard te gaan werken. De ene zei ja maar ging uiteindelijk toch niet (klinkt dat bekend?), de andere weigerde maar veranderde later van gedachten en ging toch voor zijn vader werken. Jezus eindigde het verhaal met de nogal indringende vraag: “Wie van de twee deed de wil van de vader?” (Matteüs 21:28-32) Samengevat, als het aankomt op een leven van vruchtbaarheid dat glorie aan de Vader brengt, zijn goede voornemens gewoon niet genoeg.

“Wie van de twee deed de wil van de vader?” (Matteüs 21:28-32)

Geef prioriteit aan uw taken en schatten.

Om te zorgen dat elke taak en schat, van de alledaagse tot de allergrootste, de juiste plaats in ons leven krijgt, is het nuttig om ze voor te stellen als rotsen en zand. Ten eerste zijn er de grote rotsen; dit zijn de dingen die het belangrijkst voor ons zijn. Het soort dingen waar we, als we ze verwaarlozen, tot in de eeuwigheid spijt van zullen hebben! En dan is er het zand; het zand vertegenwoordigt de veelheid van onbenullige dingen die ons leven zo gemakkelijk vullen tot het vol is.

Het is belangrijk te beseffen dat onze tijd en onze middelen beperkt zijn, en dat dwingt ons elke dag keuzes te maken. Om vruchtbaar te zijn, moeten we pro-actief kiezen aan welke dingen we onze aandacht gaan geven.

Als we door de lens van Jesaja’s profetie naar onze hedendaagse samenleving kijken, zullen we snel merken dat duisternis zeer aanwezig is in het leven van de massa’s. Terwijl wij ons concentreren op een pandemie die als een donkere schaduw over de naties trekt, hebben wij dan de vele levens opgemerkt die afgesneden zijn in de schaduwen van eenzaamheid, angst, vrees en droefheid? Het probleem met duisternis is dat het geen licht kan voortbrengen. De naties hebben meer dan ooit behoefte om het Licht van de wereld, Jezus Christus, te ervaren.

Een Stad van Licht

Meer dan een eeuw lang hebben de inwoners van een klein stadje in Noorwegen, genaamd Rjukan, verschillende manieren onderzocht om hun grootste vijand te overwinnen. Duisternis. Van eind september tot midden maart wordt Rjukan bedekt door de schaduw van zijn indrukwekkende bergketen. Het slaperige stadje is bijna zeven maanden per jaar gehuld in duisternis. Inwoners melden vaak dat ze last hebben van winterdepressies door het gebrek aan zonlicht.

In 2013 werd een reeks spiegels 2500 meter boven het stadje geplaatst. De spiegels weerkaatsen het zonlicht in de stad en brengen licht in het hart van Rjunak tijdens de koude, donkere wintermaanden. Rjunak is nu in heel Noorwegen bekend als de “stad van het licht”. Niet alleen de inwoners worden overspoeld door licht, maar toeristen komen nu vanuit het hele land om de stad te bezoeken die uit de duisternis tevoorschijn kwam.

Stel je voor dat de glazen pot op de foto jouw leven en jouw vermogen voorstelt. Dit plaatje laat zien wat er zo gemakkelijk kan gebeuren als we toestaan dat het ‘zand’ onze ‘pot’ lukraak vult en we ons te laat realiseren dat er bepaalde grote stenen zijn die we er nog in moeten proppen! Omdat onze ruimte al zo is gevuld, merken we dat veel grote stenen er eigenlijk niet meer in passen en dus worden ze verwaarloosd.

Het is triest als het zover komt dat ik, door mijn passiviteit, de belangrijkste dingen in mijn leven ‘per ongeluk’ weggooi! Als toegewijde Christus-volgelingen durven wij niet alle dingen die onze aandacht opeisen, te laten bepalen welke keuzes wij maken. Wat moeten we dan wel doen?

Om ervoor te zorgen dat onze grootste schatten en passies voorrang krijgen, moeten we deze grote stenen eerst in de pot doen. In het voorbeeld hieronder kun je zien dat als we dit doen, alle andere dingen die mijn aandacht opeisen hun juiste plaats vinden rond de ‘grote stenen’. Praktisch gezien betekent dit dat we met ons gezin moeten gaan zitten en beslissen welke dingen voor ons het belangrijkst zijn. Als we dat gedaan hebben, kunnen we ons leven zo inrichten dat deze grote rotsen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Dit alles werd me weer heel duidelijk in december 2017 toen ik vader werd van mijn eerste kind. Zoals elke ouder zal weten, gooit een pasgeborene je routines volledig door elkaar en belemmert het je vermogen om dingen gedaan te krijgen aanzienlijk. Mijn vrouw en ik beseften allebei snel dat als we ons leven zijn ‘natuurlijke’ loop zouden laten volgen, we onszelf in de niet al te verre toekomst in grote problemen zouden brengen!

Hele dagen vulden zich al snel met schoonmaken, eten geven, boodschappen doen en wanhopig proberen onze slaap in te halen! We moesten het ‘grote stenen gesprek’ nog eens voeren en beginnen met het pro-actief plannen van onze dagen en weken. We hebben allebei vier grote stenen geïdentificeerd die we absoluut niet aan ons lot mogen overlaten. Voor ons waren dat:

  • Elke dag tijd met Jezus doorbrengen,
  • Kerkelijk leven,
  • Quality time voor ons als koppel,
  • Lichaamsbeweging

We hadden nog veel meer dingen kunnen toevoegen, dat weet ik zeker, maar als je in de overlevingsstand staat, kun je niet al te gul zijn met je prioriteiten! Zo konden we elkaar beter steunen en zelfs hulp van anderen inschakelen om ervoor te zorgen dat ons leven niet zo overspoeld werd met onbelangrijke taken dat we de kostbare toevertrouwde taken die God ons in handen heeft gegeven, verwaarloosden.

Het grootse deel

De dingen waar we echt waarde aan hechten, zouden het grootste van onze tijd, geld, energie, gedachten en passie moeten krijgen. Dit is wat het betekent om “God lief te hebben met heel je hart, verstand en kracht”. Als je middelen eerst naar andere dingen gaan en God krijgt wat er overblijft, dan hebben we alleen maar goede voornemens, en goede voornemens zijn niet wat God echt verheerlijkt. Ik zou u willen aanmoedigen om aan het begin van het nieuwe jaar in uw hart te bepalen waar u uw aandacht op wilt richten, met vrienden en leiders over uw voornemens te praten en te beginnen uw leven proactief zo te ordenen dat u veel vrucht draagt voor uw hemelse Vader.

OVER DE AUTEUR
Luke is een volgeling van Christus, een leider in Joshua Generation Church, getrouwd met de mooie Zandile en een schrijver als hij de tijd krijgt. Hij was 6 jaar een gepassioneerde leraar op school, maar zorgt nu fulltime voor Gods kinderen.