Leven vanuit je nieuwe natuur

LIVING WATERS / 23 AUGUSTUS 2020

Door Floris de Kruijf

Enige tijd geleden kochten wij een nieuwe kamerplant, een Alocasia Zebrina, ook wel Zebra Plant genoemd.
Tot mijn verbazing was binnen een dag de plant compleet uit zijn fatsoen; wat eerst een mooi gedecoreerde plant was, was nu een scheef gegroeide plant.

Ik ben mij eens beter in deze plant gaan verdiepen en ontdekte dat de plant naar het licht aan het groeien was. Van de bladeren die weinig licht krijgen groeien de stengels enorm snel zodat zij ook licht kunnen vangen. Dit deed mij denken aan het uitstrekken naar de dingen van het licht.

In Johannes 8:12  zegt Jezus: “Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben”. Ik moest eraan denken dat wij uit God geboren zijn zoals geschreven staat in 1 Johannes 5:1: “Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren; en ieder die Hem liefheeft Die geboren deed worden, heeft ook lief wie uit Hem geboren is”.

Onze nieuwe natuur wandelt dus in het licht. Ook al ervaren we soms dat we in een donkere omgeving leven, toch moeten we ons uitstrekken naar het licht zoals die plant dat ook doet.

Deze plant hoort eigenlijk helemaal niet thuis in een woonkamer, hij hoort thuis in de tropen van Azië. Hij probeert te overleven door zich uit te strekken naar het licht. Ook gingen er na enkele dagen wat bladeren dood die niet snel genoeg bij het licht konden komen. Laten wij ons er bewust van zijn dat als wij ons uitstrekken naar het licht en dat er niemand achterblijft die God geroepen heeft. Want als wij niet voldoende licht krijgen, gaan wij, net als de bladeren, (geestelijk) dood.

Om de plant goed in leven te houden moet de grond altijd licht vochtig zijn zodat de wortels voldoende water op kunnen nemen. Laten wij als volgelingen van Jezus ook zorgen dat we genoeg bevochtigd worden door het Woord!

Als de plant in goede balans is hangen er regelmatig druppels water onderaan de bladeren (gutatie). Dit is normaal en niet geheel te voorkomen. Het is de natuur.

Zo moet het ook met ons als volgelingen van Jezus zijn; we moeten ons uitstrekken naar het licht en ons voldoende laten bevochtigen door het Woord, zodat we vanuit onze nieuwe natuur automatisch over Jezus gaan getuigen. Handelingen 1:8: “Maar u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn”. Johannes 7:38: “Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien”.

Als je dit niet ervaart is het goed om jezelf af te vragen in welke omgeving je staat. Of je in staat bent om jezelf uit te strekken naar het licht, je wortels wel in Christus zijn en je wel voldoende bevochtigd wordt door Gods Woord.

Zorg dat je voldoende in de juiste omgeving bent (mensen die in het licht wandelen), lees je Bijbel en bid elke dag!

Ik wil graag afsluiten met de tekst uit Lukas 11:33-34 en 36 uit de Basis Bijbel:

‘Jezus zei: “Als je een olielamp aansteekt, zet je hem daarna niet in de kelder of onder een emmer. Nee, je zet hem ergens hoog neer, zodat de mensen die binnen komen het licht zien. Je ogen zijn de lamp van je lichaam. Als je manier van kijken goed is, zal je hele lichaam verlicht zijn. Maar als je manier van kijken slecht is, is je hele lichaam donker.

(…)

Als je hele lichaam verlicht is en geen één deel donker is, zal je hele lichaam verlicht zijn. Net zoals wanneer een lamp met zijn licht op je schijnt”.


OVER DE AUTEUR
Floris de Kruijf is getrouwd met Christine, samen hebben zij drie jonge kinderen. Verder heeft Floris een eigen bedrijf in houtwerken. Alle eer aan God voor dit artikel wat Floris door Hem heeft geschreven!