Het Vader Hart van God

FOUR12 GLOBAL / 17 DECEMBER 2015 / ARTIKELEN, JONATHAN STANFIELD  

Door Jonathan Stanfield

Door deel uit te maken van een wereldwijd partnerschap van kerken, wordt men niet alleen blootgesteld aan grote voorbeelden van hoe het Koninkrijk van God vooruitgaat, maar ook aan de diepe gebrokenheid van onze wereld. Onlangs had ik het voorrecht om Jonathan & Tracy King te bezoeken, die de Crossways Church in East-Londen leiden. Naast de plaatselijke kerk runnen ze een onderduikadres voor verlaten en verweesde kinderen en baby’s. Ze hebben door hun zorg meer dan 100 baby’s gekregen, van wie velen liefdevolle huizen en adoptieouders hebben gevonden.

De weessituatie is hartverscheurend. Deze dierbare kinderen groeien vaak op met meer dan hun deel van de problemen. Ook al kunnen ze nu het beste gezin en ouderschap hebben, het trauma van hun verlating kan hen volgen en achtervolgen tot in de volwassenheid.

In het spirituele is het precies hetzelfde. Jij en ik zijn gemaakt voor familie en om door God verwekt te worden. Het Vaderhart van God is dat we leven vanuit de zekerheid om van Zijn liefde te genieten en Zijn kinderen te zijn. Zie wat een grote liefde de Vader ons heeft geschonken, dat we kinderen van God genoemd mogen worden! En dat is wat we zijn! (1 Johannes 3:1)

Het vaderschapsprobleem

Maar de uitdaging van vandaag en zelfs in de tijd van de vroege kerk is dat velen door het leven gaan zonder vader of daadwerkelijk Gods vaderschap ervaren! Want al had u tienduizend leermeesters in Christus, daarmee hebt u nog niet vel evaders: In Christus Jezus heb ik u immers door het Evangelie verwerkt (1 Korinthe 4:15).

In het begin werd elke persoon gemaakt naar Gods beeld, zowel het mannelijke als het vrouwelijke omarmd. Naarmate we ouder worden, moeten ook wij beide aspecten ervaren om tot een gezonde volwassenheid te komen. Maar vaak is het het vaderschap waar er een enorme kloof is.

Ik sta er vaak versteld van hoe goed zoveel alleenstaande ouders ermee omgaan. Ze zorgen ervoor dat hoewel een vader (of een moeder) misschien niet thuis is, ze hun kinderen hebben voorgesteld aan de ‘perfecte Vader’ die altijd aanwezig, trouw, liefdevol en toegewijd is.

Een ministerie dat onder Britse gevangenen werkte, dacht dat het een goed idee zou zijn voor gevangenen om het contact met hun moeders te behouden en  toen Moederdag kwam, boden ze kaarten aan die de gevangenen naar hun moeders konden sturen en verbazingwekkend genoeg was er bijna universele acceptatie. De gevangenisautoriteiten waren zo onder de indruk dat ze na zo’n succesvol project hetzelfde deden op Vaderdag. Er is geen enkele kaart genomen!

Het vaderschapsprobleem is eigenlijk een spiritueel probleem. Satan wil dat we vaderloos worden, wezen worden, ons hele leven doormaken en de gebrokenheid ervaren van het leven zonder onze hemelse Vader. Toen Adam en Eva vielen, veranderde alles in hun relatie met de Vader. En zij hoorden het geluid van de Heere God, wandelend in de tuin in de koelte van de dag, en de man en zijn vrouw verborgen zich voor de tegenwoordigheid van de Heere God tussen de bomen van de tuin (Genesis 2:8). Adam en Eva verborgen zich voor de Vader vanwege hun zonde en schaamte, en sindsdien doet de hele wereld hetzelfde. Het is dan ook niet verwonderlijk wat Jezus Zijn discipelen vertelt terwijl hij zich voorbereidt om terug te keren naar de Vader. Ik zal je niet als wezen achterlaten; Ik zal naar je toe komen (Johannes 14:18).

Opnieuw verbinding maken met de Vader

Toen Jezus naar de hemel opsteeg, zond hij de Heilige Geest, niet alleen dat we kracht voor missie hebben en om ons in staat stellen om in heiligheid te wandelen, maar ook om ons opnieuw te verbinden in een diepe liefdevolle en intieme relatie met de Vader. Want u hebt niet de geest van slavernij ontvangen, die opnieuw tot angst leidt, maar u hebt de Geest van aanneming tot kinderen ontvangen, door Wie wij roepen: Abba! Vader! (Romeinen 8:15).

Het goede nieuws is dat we niet langer als wezen hoeven te leven. Maar allen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn Naam geloven (Johannes 1:12). We kunnen nu dagelijks leven in de veilige relatie van de volmaakte Vader die liefheeft, zorgt, vol mededogen is en in al onze behoeften voorziet.


OVER DE AUTEUR
Jonathan dient als leiding van Living Hope Community Church, op Isle of Man. Hij is getrouwd met Annette en heeft vier dochters en heeft een passie om de heiligen toegerust te zien om hun roeping in Christus Jezus te vervullen.