Muziek maken - Vaardigheid

Door Adam Hellyer

“Zing voor hem een nieuw lied, speel welluidend met vrolijke klanken.”  (Psalm 33:3)

De Bijbel moedigt ons aan om een vreugdevol geluid te maken naar de Heere, maar in Psalm 33:3 vertelt de Bijbel ons ook om vaardig te spelen. Er zijn momenten in aanbidding waar alleen een vreugdevol geluid genoeg is (toen de muren van Jericho naar beneden kwamen met een schreeuw, betwijfel ik of iemand heeft gecontroleerd in welke toonsoort ze waren). Maar er zijn ook momenten in de aanbidding waar grote vaardigheid vereist is.

Vaardige aanbidding leren
Het is moeilijk voor een onervaren drummer om rustig te spelen. Het is moeilijk voor een beginner op de bas om snel of met een vrolijk ritme mee te spelen! Een pianist met beperkte vaardigheid kan het net bijhouden en een zanger die ongetraind is, kan moeite hebben om de noot te vinden of om in de sleutel te blijven.

Mijn beginnersfout
Ik herinner me de eerste keer dat ik live ging optreden met de band. We waren op jeugdoutreach in Spanje. De dag voor mijn verjaardag werd ik gevraagd om in te vallen als hoofdzanger, omdat de vaste hoofdzanger terug moest naar Noorwegen. Dus mijn 21e verjaardag werd doorgebracht in een universiteitskantine in de buurt van Malaga, terwijl ik de liedjes aan het leren was, in het Engels en Spaans (een taal die ik niet sprak), voor het grote optreden dat we de volgende avond zouden doen.
De avond brak aan. We deelden het podium met een R&B-act en een indieband van mijn broer en mijn toekomstige zwager. Toen het onze beurt was, heb ik twintig minuten op en neer gelopen, het publiek enthousiast makend en mijn hart eruit gezongen.

Halverwege kwamen we van het podium. Onze jeugdpastor, die ooit in de jaren ’80 in een succesvolle popband zat en dus ook als onze muziekcoach optrad, sprak met ons. “Geweldig werk jongens, veel leven, veel energie, echt goed … Adam, kun je proberen de liedjes te zingen, en niet alleen te schreeuwen!”

Een beetje gênant!

Het was niet dat ik niet kon zingen. Op dit punt was ik al jaren achtergrondzanger en had ik vaak aanbidding geleid. Maar voor een grote menigte, had het enthousiasme de overhand gekregen. Achteraf gezien was de repetitie van een dag niet genoeg om me te veranderen van een achtergrondzanger in een Rock’n’Roll zanger!
"Oefen niet tot je het goed hebt. Oefen tot je het niet verkeerd kunt doen.”
Oefening baart kunst
Vaardigheid komt voort uit een combinatie van kennis en ervaring (ervaring is gewoon een ander woord voor praktijk). Mijn pianoleraar zei altijd: “Oefen niet tot je het goed hebt. Oefen tot je het niet verkeerd kunt doen.” Het is belangrijk voor elke muzikant die zijn gave voor God wil gebruiken, om God te eren door te oefenen en te groeien in muzikale kennis en vaardigheid.

‘Muziektheorie’ is een term die veel mensen onnodig bang maakt; vooral spontane musici. In het gedeelte ‘Muziek maken’ van deze blog wijk ik van wat muziektheorie af en help ik het praktisch te maken voor dagelijks gebruik. Dit basisbegrip van de muziektheorie zal je vaardigheid als muzikant verbeteren en je in staat stellen om beter te worden in momenten van spontane aanbidding.
Adam dient als oudste in Joshua Generation Church, Zuid-Afrika. Hij is getrouwd met Vanessa, en ze hebben twee zonen. Adam's specifieke passies zijn aanbidding en apologetiek.
Volg hem op Facebook of Instagram voor meer.
Posted in