Identiteit

Door Mac & Naudine Adaimi

Onze erfenis in Christus wordt radicaal beïnvloed door de manier waarop we onszelf zien. Onze identiteit wordt gevormd door de manier waarop we denken dat anderen ons zien en hoeveel we geloven wat de vijand over ons heeft gezegd. Waar onze identiteit zich momenteel bevindt, zal van invloed zijn op hoe onze toekomst eruit zal zien.

God heeft een droom voor je leven, een specifiek plan. De Schrift zegt: “Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien; en zij allen werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet één van hen bestond.” (Psalm 139:16).

Dit plan zal je beste dromen en verwachtingen in de schaduw stellen. In feite is het “oneindig meer dan we zouden kunnen vragen, denken of verbeelden" (Efeze 3:20). God wil je zegenen, hij wil voor je zorgen, Hij wil je innerlijke rust, zekerheid, veiligheid en een duidelijke roeping en doel geven. Hij wil dat je een plaats bereikt waar je nergens bezorgd over bent en dat de vrede van Christus in je woont.

Waar vind jij je waarde?

De wereld waarin we ons bevinden beoordeelt ons op 5 niveaus:
  • Hoe fysiek aantrekkelijk je bent
  • Hoeveel je verdient
  • Hoe getalenteerd je bent op een bepaald gebied (bijvoorbeeld muziek, sport enz.)
  • Hoeveel je anderen kunt vermaken (het ‘leven van het feest’)
  • Hoe intelligent je bent.

Ben je bereid te erkennen welke van deze ‘normen’ nog steeds van invloed zijn op de manier waarop je jezelf beoordeelt?

Zelfs in de kerk kunnen we ons beoordeeld voelen op hoe ‘geestelijk’ we kunnen zijn (de Schrift citeren, de juiste dingen zeggen). Sommigen van ons zitten misschien nog steeds met hints van deze onzekerheden of zelfs diepe wonden, omdat broeders of zusters in Christus ons neerbuigend hebben behandeld.

Onze identiteit en bestemming worden meestal beïnvloed door verwoestende woorden, die van de wereld om ons heen komen, niet van God. Woorden zoals:

  • “Je bent zo dom.”
  • “Kun je niets goed doen?”
  • “Je bent zo nutteloos.”
  • “Je bent zo’n zwakkeling.”
  • “Je zult nooit iets bereiken. “
  • “Je bent een fout, een mislukkeling.”
  • “Jij bent zo lelijk.”
  • “Je bent onbelangrijk.”

Sommigen van ons schudden misschien nog steeds de concurrentie van zich af, waarmee we zijn opgegroeid of die we hebben geërfd in onze vorige geestelijke huizen. We vergelijken onszelf onbedoeld met andere mensen – ‘Hoe komt het dat die persoon meer door God wordt gebruikt dan door mij? Hoewel het niet leuk is om te erkennen dat we ons als christenen zo voelen, doen we dat soms, omdat we nog steeds van heerlijkheid tot heerlijkheid worden veranderd en nog niet volmaakt zijn en volledig aan onszelf gestorven zijn.

De bevestiging van een Vader
Alle veiligheid van Christus, zijn vertrouwen en zijn identiteit lagen veilig in de Vader. Hij was geliefd en bevestigd door Zijn Vader. Hij werd geaccepteerd en erkend. Zijn vader geloofde in Hem, hield van Hem en steunde Hem.

Jezus werd door Zijn vader met een hoorbare stem erkend tijdens Zijn doop door Johannes de Doper, en bij de transfiguratie zei zijn Vader: “luister naar Hem”. In Johannes 13:3-5 staat:

“Jezus wist dat de Vader Hem alle dingen in handen gegeven had en dat Hij van God uitgegaan was en tot God heen ging,  op van de maaltijd, legde Zijn kleren af, nam een linnen doek en deed die om Zijn middel.  Daarna goot Hij water in de waskom en begon de voeten van de discipelen te wassen en af te drogen met de linnen doek die Hij om Zijn middel had.“

Christus was zo veilig in de Vader dat Hij de voeten van Zijn volgeling kon wassen. Dit was de laagste taak van de laagste dienaar in hun tijd.

Velen van ons werden niet bevestigd, goedgekeurd en ondersteund door onze biologische vaders en dit resulteert vaak in bitterheid en opgekropte wrok en woede. Wanhoop begint onze opwinding voor de toekomst te vervangen. De afwezigheid van de verbale en fysieke bevestiging van onze vader zal ongetwijfeld leiden tot onze strijd om de erfenis van onze hemelse Vader te ontvangen. Als gevolg van deze verwaarlozing kun je nog steeds worstelen met emoties van:

  • Afwijzing, angst, wantrouwen
  • Verlatenheid, verwaarlozing, genadeloosheid, schande, vernedering
  • Eigenbelang, arrogantie, egoïsme
  • Boosheid, irritatie, ergering

Zonen en dochters
Uit de Schrift blijkt duidelijk dat we heel bijzonder zijn voor God. Hij houdt echt van ons en heeft ons gezegend met zegeningen die we niet eens volledig begrijpen. We zijn uitverkoren, we zijn Zijn priesterschap, we zijn Zijn bezit om Hem eer te brengen. God Zelf was er persoonlijk bij betrokken om jou te maken en te vormen.

Dus als we niet zijn geworden wat Hij voor ons bedoeld heeft en als we struikelen in de realisatie van onze uitverkorenheid, dat we Zijn vertegenwoordigers zijn en Zijn priesters en dat we Hem absoluut toebehoren, brengen we Hem niet volledig de eer.  Door elke geestelijke zegen volledig te benutten en uit te leven, brengen we eer en glorie aan Jezus.

Als Zijn zonen (de term omvat ook vrouwelijke geslacht) zijn wij aangenomen. Hij is onze Abba Vader; “Het woord Abba is een Aramees woord dat het meest vertaald zou worden als “Papa”. Het was een veelgebruikte term die jonge kinderen zouden gebruiken om hun vaders aan te spreken. Het betekent de hechte, intieme relatie van een vader met zijn kind, evenals het kinderlijke vertrouwen dat een jong kind in zijn ‘vader’ stelt.

We zullen delen in Zijn heerlijkheid als we bereid zijn te delen in Zijn lijden, door onze voorkeuren en antipathieën op te geven. Door over te geven wie we zijn, door onze voorkeuren Zijn voorkeuren te laten worden. Het belangrijkste ingrediënt van al het bovenstaande is geloof; erin geloven, erop vertrouwen en leven, omdat het onze ultieme realiteit en waarheid is.

Als we geloven en Hem hebben aangenomen als onze verlosser, ontvangen we een bovennatuurlijke kracht om ons te helpen te groeien in het zoonschap.

Onderscheidend, Individueel en Speciaal
De Bijbel zegt dat we zo speciaal voor God zijn dat als we Hem liefhebben:
  • Hij werkt dingen uit voor ons welzijn
  • Hij heeft een doel voor ons
  • Hij heeft ons altijd gekend
  • Hij heeft ons gekozen om als Jezus te worden
  • Hij trekt ons naar Hem toe
  • Hij geeft ons recht
  • Hij geeft ons Zijn aanwezigheid (glorie)

Dit is wie je bent. Dit is je identiteit en je toekomst, je bestemming.

Zijn verbazingwekkende, overweldigende liefde
Op een dag vroeg ik God om mij Zijn liefde te tonen en Zijn liefde aan mij uit te leggen. Om mij te helpen Zijn liefde te ervaren en Zijn liefde te proeven. Een tijdje later, terwijl ik aan het eten was met een stel met een pasgeboren baby, deelde ik een geweldig getuigenis van een Vietnamese man die probeerde het evangelie te delen met een klein dorpje in Vietnam. De dorpelingen raakten erg van streek door wat de man vertelde en sloegen hem in elkaar, bonden zware stenen op hem en gooiden hem in de dichtstbijzijnde rivier. Terwijl hij verdronk zag hij een geel licht onder water en kon hij ineens onder water ademen!

Op dat moment begon hun baby te huilen en terwijl ik vertelde wat er daarna met de man gebeurde, wendden ze zich allebei tot hun pasgeboren baby, pakten hem op en troostten hem en koesterden hem met veel liefdevolle troostende geluiden. Ik had al hun aandacht verloren en het was alsof ik in het niets praatte. Precies op dat moment sprak de Heilige Geest in mijn hart en zei dat wij zijn onverdeelde toewijding en aandacht een miljoen keer meer hebben dan deze baby de aandacht van zijn ouders.

Als Gods liefde ons alles is, onze alles doordringende waarheid, onze alles doordringende werkelijkheid, onze allesomvattende bescherming en fundament, dan zal niets, absoluut niets ons overweldigen, of ons schokken, of pijn doen, of ons angst van welke aard dan ook veroorzaken. We zullen volkomen tevreden, veilig en zeker zijn te midden van hevige tegenstand. Maak van het ontdekken, proeven en ervaren van Zijn liefde voor jou je levensdoel en streven.

Bijbelteksten om op te mediteren:
Efeze 3:20
Mattheus 6:33
Efeze 1:3
Mattheus 3:16-17
1 Petrus 2:9
Romeinen 8:14-17
Galaten 3:26-27
Johannes 1:12
Psalm 139:16
Romeinen 8:28-30
Romeinen 8:31-39
Mac en Naudine zijn ouderlingen in Joshua Generation Church (JoshGen), Zuid-Afrika, en waren acht jaar lang zendelingen voordat ze pastors werden. Sindsdien zijn ze betrokken geweest bij verschillende gezinspastoraten om heelheid te herstellen en momenteel leiden ze de programma's voor huwelijksverrijking en echtscheidingsherstel in JoshGen.
Posted in