Single, maar niet alleen

Door Richard van de Ruit

Misschien moet ik beginnen met te delen dat ik al meer dan 28 jaar gelukkig getrouwd ben met mijn lieve vrouw Sue. Het zou daarom gemakkelijk zijn om te concluderen dat ik niet degene zou moeten zijn die een artikel over ongehuwd zijn schrijft. Dit is ook een argument dat wordt gebruikt met betrekking tot de leringen van de apostel Paulus over het huwelijk en het huwelijksleven. Het is daarom mijn wens om een bijbels perspectief te bieden op ongehuwde staat. En dat mijn ongehuwde broers en zussen in de kerk mogen groeien in hun onmisbare rol die ze moeten vervullen binnen het Lichaam van Christus.

De Hoge Roeping van Single zijn
De ongehuwde staat is geen abnormaliteit, een onvolledigheid, een straf van God of de samenleving, een misvorming of handicap. Het  maakt niet dat je volledig functioneel kan zijn. Het is geen  vloek van God, een onderwerping aan eenzaamheid of een kruis dat alleen gedragen moet worden. Een kruis dat alleen door het huwelijk kan worden opgelost. Geloven we echt dat ongehuwde staat een hoge roeping van God is? Bemoedigen we onze singles in ons geloofsgezin? Houden we ongehuwd zijn aan als een hoge roeping? Ik geloof dat er een grote vreugde is in het alleen zijn en dat het moet worden omarmd door de familie van God, zowel door gehuwden als alleenstaanden.
"We hebben veel voorbeelden in de Bijbel van mannen en vrouwen die de Heere als alleenstaanden dienden. Jezus is het meest voor de hand liggende voorbeeld"
We hebben veel voorbeelden in de Bijbel van mannen en vrouwen die de Heere als alleenstaanden dienden. Jezus is het meest voor de hand liggende voorbeeld, en er zijn ook Johannes de Doper, Anna de weduwe-profetes, Maria Magdalena, Paulus de apostel en enkele van de andere apostelen. In het Oude Testament hebben we Daniël en zijn drie vrienden, Nehemia, Jeremia en Mordechai. Deze mannen en vrouwen verlangden beslist niet naar een huwelijk en werden niet vervuld in hun ongehuwde status.
"De ongehuwde staat is vooral een voordeel op gebieden die gevaar en opoffering met zich meebrengen."
Outreachen & missies
Er is een geweldige kans voor de vooruitgang van het Koninkrijk door de ongehuwden op te leiden, aan te moedigen en vrij te laten voor outreach en missies. De ongehuwde staat is vooral een voordeel op gebieden die gevaar en opoffering met zich meebrengen. Er zullen geen huwelijkspartners of kinderen achterblijven. Denk eens even aan Nate Saint en de andere vier zendelingen die in 1955 in Ecuador stierven en allemaal jonge gezinnen achterlieten. Hoe zit het met John Allen Chua, die onlangs omkwam bij het bereiken van de mensen op het North Sentinel Island in de Golf van Bengalen? John liet geen vrouw of kinderen achter en was zich terdege bewust van de gevaren en mogelijke offers die hij zou brengen om contact te maken met de bewoners van het eiland. Hij bracht zijn ouders en zijn vrienden op de hoogte van de gevaren. De vraag is simpel: volgen we het patroon van de wereld of volgen we de roep van onze goede Herder die zelf Zijn leven gaf voor Zijn schapen?
"Adam had een uniek mandaat: zich voortplanten en de aarde vullen, als volgelingen van Jezus hebben we een heel ander mandaat."
Niet goed om alleen te zijn?
In het scheppingsverslag zegt God dat het niet goed was voor de mens om alleen te zijn. De vraag is: zegt God zelf hier niet dat het niet goed is om vrijgezel te zijn? Het is belangrijk om de context te overwegen. Adam had een uniek mandaat: zich voortplanten en de aarde vullen, als volgelingen van Jezus hebben we een heel ander mandaat. Ons opdracht is om discipelen te maken van alle naties en de aarde te vullen met de boodschap van het evangelie, en we kunnen dit doen als koppels of als alleenstaanden.

Laten we nu eens kijken naar de verschillende omstandigheden waarin iemand vrijgezel kan zijn.

1. Ongehuwd zijn als gevolg van het niet vinden van een echtgenoot
Dit is een veel voorkomend verschijnsel. Het lijkt erop dat er in sommige delen van de wereld meer toegewijde christelijke vrouwen zijn dan christelijke mannen. Dit levert een numeriek probleem op. Zoals een dame me ooit vertelde: “Er zijn gewoon niet genoeg aardige christelijke jongens in de buurt.” Dit kan een enorme verleiding zijn voor vrouwen (en mannen) om potentiële partners buiten de geloofsgemeenschap te zoeken. Maar we weten dat de Schrift duidelijk is op dit punt: “Vorm geen ongelijk span met ongelovigen” (2 Korinthe 6:14). Onze toewijding aan Jezus moet ertoe leiden dat we leven naar en toegewijd zijn aan Zijn standaard en de ontwikkeling van de cultuur van het koninkrijk in ons leven.

2. Vrijwillige ongehuwde staat
Dit is de persoon die heeft besloten niet te trouwen. Paulus maakt zelf duidelijk dat hij de gave van de ongehuwde staat had ontvangen: “Ik wou dat jullie allemaal waren zoals ik [ongehuwd] was. Maar ieder van jullie heeft zijn eigen gave van God; de een heeft deze gave, de ander heeft dat.” (1 Korinthe 7:7) En: “Ik zou graag willen dat u zich geen zorgen maakt. Een ongetrouwde man maakt zich zorgen over de zaken van de Heer – hoe hij de Heer kan behagen. … Een ongetrouwde vrouw of maagd maakt zich zorgen over de aangelegenheden van de Heer: haar doel is om de Heer zowel in lichaam als geest toegewijd te zijn … opdat u op een juiste manier zult leven in onverdeelde toewijding aan de Heere.‘(1 Korinthe 7:32-35).
"...een ongehuwde man of vrouw kan volledig en onverdeeld toegewijd zijn aan de zaken van de Heere."
Voor Paulus zou het erg moeilijk zijn geweest om aan de missie te beginnen die voor hem lag als hij een vrouw op sleeptouw had gehad. In de bovenstaande passages maakt Paulus duidelijk dat een ongehuwde man of vrouw volledig en onverdeeld toegewijd kan zijn aan de zaken van de Heere.

Dit maakt zeker duidelijk dat de Heere al onze behoeften kan vervullen en toegewijd is om Degene te zijn die werkelijk de diepste behoeften in een persoon vervult. Iemand die ervoor heeft gekozen om ongehuwd te blijven, om nuttiger te zijn als arbeider in Zijn wijngaard, vertrouwt erop dat de Heer als een echtgenoot zal zijn en dat hij of zij volledig zal zijn in Christus. Dit is een hoge en eervolle roeping!

3. Onvrijwillige ongehuwde staat
Dit is het soort ongehuwd zijn dat door anderen aan een persoon wordt opgelegd. Jezus raakt dit aan als hij reageert op de vraag van de religieuze leiders over huwelijk en echtscheiding. Als hij zijn antwoord geeft, antwoorden zijn discipelen als volgt:

Als dit de situatie is tussen man en vrouw, is het beter om niet te trouwen.” Jezus antwoordde: “Niet iedereen kan dit woord aanvaarden, maar alleen degenen aan wie het is gegeven. Want er zijn eunuchen die op die manier zijn geboren, en er zijn eunuchen die door anderen tot eunuch zijn gemaakt – en er zijn er die ervoor kiezen om als eunuchen te leven ter wille van het koninkrijk des hemels. Degene die dit kan accepteren, moet het accepteren.” (Mattheüs 19:10-12)

Jezus noemt drie soorten eunuchen:
– Degenen die als eunuch worden geboren (genetisch defect of geboorteafwijking)
– Degenen die door anderen tot eunuch zijn gemaakt (door castratie)
– Degenen die ervoor kiezen om als eunuchen te leven (vrijwillige ongehuwde staat)

Het eerste is het resultaat van een geboorteafwijking die niet kan worden veranderd. De natuur, in haar gevallen staat, heeft van tevoren besloten dat een man (in dit geval) niet in staat zou zijn om  een huwelijk voort te planten of te voltooien. Ze zijn van nature voorbestemd tot een ongehuwd leven. Ze kunnen echter duidelijk trouwen en emotioneel en spiritueel één worden, maar zullen dat huwelijk niet kunnen voltooien en kinderen kunnen baren. Dit zou er ook toe leiden dat hun huwelijkspartner niet kan genieten van het fysieke aspect van het huwelijk. Toch konden twee mensen het over deze kwestie eens worden. Denk maar aan Nick Vuljicic die getrouwd is, maar zijn vrouw nooit een knuffel of een helpende hand zal kunnen geven. Toch zijn hij en zijn vrouw heel gelukkig getrouwd en hebben ze samen de fysieke beperkingen in hun relatie aanvaard.

Op dit punt zouden we ook kunnen kijken naar degenen die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht en tot bekering en herstel in Christus zijn gekomen, maar nog steeds een ongewenste aantrekkingskracht op hetzelfde geslacht ervaren. Ze zouden ervoor kunnen kiezen om alleenstaand te blijven, voortkomend uit hun toewijding aan Jezus.
"Ben je in staat om de rest van je leven vrijgezel te zijn als dat het Koninkrijk zou dienen?"
Het tweede is het resultaat van een overtreding die een man door anderen is aangedaan. Dit gebeurde vaak in de oude rijken. Degenen die aan het hof van de koning dienden, werden gecastreerd, zodat ze zich niet met de koninklijke harem zouden bemoeien. Hoewel het niet als een straf werd beschouwd, maar eerder als een grote eer om aan het koninklijk hof te dienen, was het nog steeds onmenselijk en wreed. Dit werd hoogstwaarschijnlijk aan Daniël en zijn drie vrienden en aan Nehemia toegebracht. Ziekten, oorlog en ongevallen kunnen ook een oorzaak zijn van deze aandoening.

Jezus besluit zijn verklaring aan zijn discipelen met een uitdaging: 'Kun je dit aanvaarden? Ben je in staat om de rest van je leven vrijgezel te zijn als dat het Koninkrijk zou dienen? Dat wil zeggen, als God dit van u zou vragen?'

Het derde is al behandeld onder de noemer ‘vrijwillige ongehuwde’.

4. Ongehuwd als gevolg van overlijden
Het huwelijk is ‘tot de dood ons scheidt.’ Als dit de echtgenoot overkomt, blijft de weduwe of weduwnaar achter en is opnieuw vrijgezel geworden. Omdat de dood het huwelijksverbond opheft, is de overgebleven echtgenoot vrij om te hertrouwen. De bijbel behandelt deze kwestie echter wel: "Een vrouw is aan haar man gebonden zolang hij leeft. Maar als haar man sterft, is ze vrij om te trouwen met wie ze maar wil, maar hij moet van de Heere zijn.” (1 Korinthe 7:39) De instructie is eenvoudig: binnen de familie van gelovigen is een weduwe of weduwnaar vrij om te hertrouwen, maar kan en mag hij alleen met een andere gelovige trouwen. Hij of zij hoeft echter niet te hertrouwen.

Paulus geeft ook de volgende instructie aan de gelovigen in de kerk in Korinthe: “Nu zeg ik tegen de ongehuwden en de weduwen: het is goed voor hen om ongehuwd te blijven, zoals ik.” (1 Korinthe 7:8) Ook Paulus bleef ongehuwd om nuttiger voor de Heere te zijn bij het uitvoeren van zijn apostolische opdracht, om het evangelie aan de heidenen te prediken.

5. De ongehuwde staat als gevolg van het uiteenvallen van een huwelijk
Dit is waarschijnlijk de meest pijnlijke oorzaak van ongehuwd zijn. Het is niet de bedoeling van dit artikel om de oorzaken van het uiteenvallen van een huwelijk aan te pakken of in welke scenario’s het is toegestaan om te hertrouwen. Het punt is dat gescheiden vrouwen weer alleen zijn en mogelijk niet vrij zijn om te hertrouwen. De ongehuwde staat als gevolg van een scheiding, vooral voor de partner die de scheiding niet wilde, is buitengewoon pijnlijk. Niet alleen voor beide huwelijkspartners, maar ook voor eventuele kinderen die bij de pech betrokken zijn.

In zo’n omstandigheid vrijgezel blijven, is een verbintenis die de man of vrouw aan Jezus doet, erop vertrouwend dat Hij in elk aspect van het leven aan hun behoeften zal voldoen.
"Gelooft u dat de Heere bij u is in uw ongehuwde staat?"
Het is een diepgaand getuigenis om een dergelijke toezegging te doen om de volgende redenen:

– Als er kinderen bij betrokken zijn, zullen ze getuigen dat het huwelijksverbond en de geloften die zijn gesloten duurzaam zijn en niet kunnen worden ontbonden door een echtscheiding.
– Het heeft een krachtige boodschap voor de hele kerkfamilie en ook voor de ongelovige toeschouwers.
– Er is altijd een mogelijkheid om de verbroken relatie te herstellen. De verlaten echtgenoot houdt de deur naar herstel open.
– De toewijding aan de Heere op elk gebied van iemands leven is ook een krachtig getuigenis.
– Het is een sterk getuigenis van toewijding aan de leerstellingen van de Bijbel.

De uitdaging voor de ongehuwden
Gelooft u dat de Heere bij u is in uw ongehuwde staat? Of je nu vervuld bent in je huidige status of niet, het is erg belangrijk om je huidige situatie als van God te accepteren. Hij zal het in uw leven gebruiken en u in het leven van anderen. Als je eenmaal volledig vervuld bent in Jezus en in zijn liefde, ondersteund en tevreden bent door Zijn aanwezigheid, zal zelfs een huwelijkspartner je niet volledig tevreden kunnen stellen. Uw ongehuwde staat is van de Heere en u moet ernaar streven Hem hierin en daardoor te verheerlijken. Misschien doe je dit allemaal al en dat is fantastisch, want Hij zal je gebruiken als een bron van aanmoediging voor de ongehuwde mensen om je heen.

Conclusie
Ik zou nog een keer willen afsluiten met wat Paulus schrijft aan de gelovigen in de kerk in Korinthe: “Nu zeg ik tegen de ongehuwden en de weduwen: het is goed voor hen om ongehuwd te blijven, zoals ik. Maar als ze zichzelf niet kunnen beheersen, moeten ze trouwen, want het is beter te trouwen dan te branden van hartstocht.” (1 Korinthe 7:8-9) Als kerkgezin zijn we geroepen om elk lid van onze geloofsfamilie aan te moedigen en op te bouwen. Elk lid heeft een geweldige kans om gastvrijheid te beoefenen! We moeten ons hart en onze huizen openen voor degenen die eenzaam zijn in de situatie waarin ze zich bevinden en bedenken dat God de eenzamen in gezinnen plaatst (Psalm 68:6). Ben jij die familie?
OVER DE AUTEUR
Richard is lid van het oudstenteam van Living Waters Church in Nederland. Hij is getrouwd met Sue, en ze hebben drie volwassen kinderen. Ze hebben eerder gediend in Oeganda en Zuid-Afrika, waar ze leiders trainden in kerkleiderschap en kerkplanting. Volg hem op Facebook voor meer informatie.
Posted in