God ervaren in een ander land

Door Hans Wouter Blok

Van 26 februari tot 20 maart 2021 had ik het voorrecht om Joshua Generation Church (JoshGen), Zuid-Afrika, te bezoeken, en het was geweldig!

Mijn thuisgemeente
De kerk waar ik deel van uitmaak in Nederland, heet Living Waters. We komen samen in een heel klein dorpje genaamd Hekendorp, in onze prachtige locatie: de Boezem. Onze kerkfamilie komt uit de omliggende omgeving. We zijn een jaar geleden geplant, en onze gemeente telt nu ongeveer 70 leden, waaronder veel kinderen. We hebben drie huisgroepen, maar vanwege de COVID moet elke zondag één huisgroep apart van de anderen bijeenkomen.

Leren & groeien in Zuid-Afrika
Van Kerst tot de zomervakantie had ik wat extra tijd. Peter, de leider van onze gemeente, voelde dat de Heere zei dat ik naar Zuid-Afrika moest gaan om toegerust te worden en te groeien in het leiden van aanbidding. Omdat we in ons land een traditionelere achtergrond hebben, zijn we gewend aan enige afstand in onze aanbidding en spelen we voornamelijk de liederen achter elkaar. Maar God heeft onze aanbiddingscultuur veranderd en we zijn klaar om meer te leren.

In Zuid-Afrika verbleef ik bij Mervis en Sonja van der Merwe en hun gezin. Tijdens mijn verblijf leerden Michael Joubert en Mervis mij over het leiden van aanbidding, alles wat er achter het podium gebeurt en hoe het echt een levensstijl is. Er waren eindeloze oefeningen waarin we de Heere zochten om vanaf die plek te aanbidden, en het opende mijn ogen voor een hele nieuwe wereld.
"...hoewel profetie een prachtig geschenk is om van Hem te ontvangen,
is Hijzelf nog zoveel mooier."
De gave van tongen
Op mijn tweede avond aanbaden we met enkele kerkvrienden rond de piano. Het was prachtig. Vlak voor ik naar bed ging, bad ik tot God, die me die avond in vuur en vlam had gezet. Op een gegeven moment zei ik tegen God: "Ik zal gewoon stil zijn zodat U tot mij kunt spreken". En toen gebeurde het, vlak nadat ik dat had uitgesproken - Hij gaf me de gave van tongen, en het begon gewoon te stromen. Mijn tong ging overal heen en de woorden bleven maar komen. Dit was de eerste keer dat ik in tongen bad, en niemand had specifiek voor mij gebeden om deze gave te ontvangen; het was echt God die het mij gaf.

Profetische toerusting
Ik kon de 'Awake' profetische sessies bijwonen die plaatsvonden bij JoshGen in Sunningdale. De avonden waren geweldig. Tijdens mijn tijd in Zuid-Afrika spraken we veel over de vaardigheid van het hart en dat het niet alleen om kennis gaat. Ik leerde hoe ik moet volharden in het zoeken naar Gods aanwezigheid, me overgeven en me door Hem laten veroveren - me weer wild laten maken. Het is zo gaaf dat, hoewel de avonden over profetie gingen, het belangrijkste dat ik uit de sessies haalde was dat, hoewel profetie een prachtig geschenk is om van Hem te ontvangen, Hijzelf zoveel mooier is. Het gaat echt om nabijheid, Hem zoeken en Hem in de ogen kijken. Het voelde alsof Mervis elke avond tijdens de aanbidding voor iedereen stond en zei: "Probeer geen woord te ontvangen, zoek gewoon Zijn aangezicht." De sessies gingen over het profeteren om God te laten draaien in plaats van over het profeteren zelf. Dit is niet alleen iets om toe te passen in het profetische, maar in elk aspect van ons leven. Wij zijn altijd eerst priester, dan profeet, leraar, apostel, enzovoort.
"... God verzachtte mijn hart om Hem op een nieuwe manier te dienen."
Een verzacht hart
Tijdens mijn verblijf in Zuid-Afrika heeft God mijn hart verzacht om Hem op een nieuwe manier te dienen. Uiteindelijk denk ik dat dit het belangrijkste is dat ik heb meegenomen. Veel van de verzachting in mijn hart gebeurde tijdens de avonden omdat ik echt dicht bij Hem kon komen. Ook door de ontmoeting met de mensen van JoshGen zag ik zo’n nederigheid en zachtmoedigheid, dat is gewoon iets wat me greep en verwonderde. Uiteindelijk is er geen duidelijk punt waarvan ik kan zeggen, “daar heeft God mijn hart zachter gemaakt”. Gedurende mijn hele tijd in Kaapstad was God aan het werk geweest en had Hij het erin gemasseerd.

Terugkeer naar huis
God heeft me in de drie weken in Zuid-Afrika voorbereid om Hem en Zijn gemeente te dienen op de manier die Hij wil in Nederland. De uitdaging nu is om te proberen een manier te vinden om de geleerde lessen en gewoontes te kunnen toepassen. We kijken er naar uit om te zien wat Hij zal blijven doen in onze aanbidding!

Anderen komen om uitgerust te worden
Na het bezoek van Hans aan Zuid-Afrika maakten ook twee andere gezinnen uit dezelfde gemeente van de gelegenheid gebruik om JoshGen te bezoeken, toegerust te worden en relationeel te bouwen. Wim en Elizabeth Gerritse, samen met Gerrit en Laura Buitelaar en hun kinderen, Jesse (3 jaar) en Timo (1 jaar), bezochten Zuid-Afrika voor de maand april. Net als Hans Wouter kwamen zij met een hart om in aanraking te komen met het dagelijkse christelijke leven en om te groeien op het gebied van profetie. Het was een ongelooflijke kans om het hart te vangen achter wat de lokale kerk doet en om persoonlijk gestrekt te worden. Tijdens hun verblijf bezochten ze verschillende JoshGen-gemeenten in de West- en Zuidkaap en kregen ze de gelegenheid om met andere gelovigen te bidden, leidersbijeenkomsten bij te wonen, getuige te zijn van waterdopen, voor hen te bidden, te delen op bijeenkomsten en zelfs deel te nemen aan het gemeentekamp in Mosselbaai.
Hun bezoek was niet zonder offers, zowel financieel als persoonlijk. Beide dames reisden internationaal terwijl ze zwanger waren, en terwijl Gerrit en Laura dapper reisden met twee peuters, moesten Wim en Elizabeth gescheiden worden van hun kinderen en deze achterlaten, waardoor Elizabeth iets eerder naar Nederland moest terugkeren. Toch getuigden ze dat het zo de moeite waard was om God te ervaren in een ander land - om te zien hoe de plaatselijke gemeente bouwt volgens het Nieuwtestamentische Bijbelse patroon en om terug te nemen wat ze geleerd hebben en dat met anderen te delen.
Zowel de gelovigen in Nederland als in Zuid-Afrika kijken ernaar uit om in de toekomst nog vele getuigenissen te horen over de impact van deze bezoeken aan Zuid-Afrika en Nederland!
Posted in