Nog lang en gelukkkig

Geschreven door: Mac & Naudine Adaimi 

Geloof het of niet, tijdens onze huwelijksfundamenten discipelschapsweg met koppels, is een van de maatstaven voor succes dat de relatie stukloopt! Je zou kunnen denken dat dit wreed is, maar het is beter om te begrijpen hoeveel opoffering nodig is voor deze levenslange relatie die ze op het punt staan aan te gaan, dan te beseffen dat ze er niet toe in staat zijn, nadat alle “ja ik wil” zijn gezegd en gedaan.

Het bouwen van een sterke basis voor het huwelijk zal hoogstwaarschijnlijk voor elk paar anders zijn, afhankelijk van de fase waarin hun huwelijk zich bevindt. Het is essentieel voor hen om de uitdagingen, de beproevingen en de successen die elke fase met zich meebrengt, aan te kunnen.

De fundamenten
Tijdens die eerste spannende en enthousiaste maanden/jaren dat stellen aan het daten zijn, streven ze ernaar alles over elkaar te ontdekken. Er wordt veel gesproken over de talloze onderwerpen zoals familie, geld, overtuigingen, dromen, ervaringen, enz. Tijdens de datingfase leren koppels elkaar kennen, bouwen ze vertrouwen op en communiceren ze open en eerlijk. Zo creëren ze mooie herinneringen. Dit is het begin van het bouwen van een basis voor het huwelijk.
Type your new text here.
Een werkend huwelijk opbouwen
Bij het bouwen van onze fundamenten vindt er een innerlijk hartproces plaats. Veel meer dan een extern proces. Laat het me uitleggen. Je kunt de meest ongelooflijke en duurste auto bezitten, maar als de motor van de auto defect is, heeft de auto weinig of geen waarde. We kunnen onze huwelijken er niet mooi uit laten zien (externe indruk) en verwachten dat het functioneel is. We moeten ons concentreren op datgene wat het belangrijkst is. Als de auto je niet brengt waar je hem hebben wilt, is het slechts een duur sieraad. We moeten dezelfde principes toepassen op het huwelijk.

Waar het om gaat is wat er in de relatie gebeurt. Aan de buitenkant ziet het er misschien goed uit, maar als er aan de binnenkant voortdurend onopgeloste onrust heerst, is de tijd gekomen voor belangrijke herkalibratie en introspectie van het hart. Het is tijd om je relatie onder het verlichtende en helende werk van de Heilige Geest te brengen, met gebeden als: "Jezus, laat me mijn echtgenoot door Uw ogen zien en mijn echtgenoot liefhebben met Uw liefde en begrip".

Een ander belangrijk ingrediënt om een huwelijk tot een succes te maken, is de vraag of je aan de behoeften van uw echtgenoot voldoet. Verbinden jullie met elkaar? Deze dingen zijn belangrijk. Als dit kapot is, moet je eraan werken om het te repareren.

Vijf principes voor het bouwen van goede huwelijksfundamenten
De lijst met dingen die moeten worden aangepakt, zal hoogstwaarschijnlijk voor elk paar verschillen, maar de principes blijven hetzelfde. Wat volgt zijn een paar principes die het vermelden waard zijn:

1. Communicatie
Communicatie is belangrijk. Koppels moeten leren praten. Vaak lossen stellen problemen op wanneer een van hen vragen begint te stellen; dit leidt tot praten. We bedoelen niet oppervlakkig kletsen, maar praten over hartproblemen. Stel een vraag die jezelf misschien zelfs kwetsbaar maakt, en wees bereid om de waarheid te erkennen, berouw te hebben en je aan te passen. Bijvoorbeeld: ”Voel je je niet gerespecteerd als ik je corrigeer in het bijzijn van anderen?”

Communicatie gaat niet over het kennen van de favoriete film of favoriete kleur van uw partner. Het gaat er niet om hoeveel feiten je over hem/haar weet. Het gaat meer om hem/haar begrijpen en accepteren voor wie men is. Onthoud dat u in de meeste gevallen oorspronkelijk met uw echtgenoot bent getrouwd omdat u van hem/haar hield en van de manier waarop hij/zij zich gedraagt.
“Het huwelijk mag geen proefdraaien zijn om te zien of het lukt. Het moet worden benaderd als iets dierbaars en onbreekbaars, een levenslange verbintenis.”
2. Toewijding
Betrokkenheid – het Webster-woordenboek definieert toewijding als ‘gericht op, of loyaal aan iets‘. Jezus is ons grootste voorbeeld van toewijding. Hij was toegewijd aan het pad dat God voor Hem had gemaakt. En Hij maakte het af. Toewijding is een keuze. Het is geen gevoel. In onze huwelijksgeloften beloven we, ”tot de dood ons scheidt“. Dat is de verbintenis die u aangaat op uw trouwdag. In die beslissing staat dat u uw echtgenoot niet verlaat. Als u zich niet aan uw echtgenoot wilt binden, weet u dat uw relatie geen stand zal houden. Toewijding betekent opoffering. Je zult je verlangens en vleselijke wensen moeten opofferen voor het grotere doel van een succesvol huwelijk.

“Doe niets uit egoïstische ambitie of ijdele verwaandheid. In plaats daarvan, waardeer anderen in nederigheid boven jezelf, kijk niet naar je eigen belangen, maar ieder van jullie naar de belangen van de anderen.” (Filippenzen 2:3-4)

Onbaatzuchtig beginnen. Toewijding is iets doorzien tot het einde. Dit vers hierboven uit Filippenzen 2 zou nog scherper van toepassing zijn in een diepere en toegewijde relatie die een huwelijksverbond wordt genoemd. Het huwelijk kan geen proefdraaien zijn om te zien of het lukt. Het moet worden benaderd als iets dierbaars en onbreekbaars, een levenslange verbintenis.

3. Samen in eenheid wandelen
Een solide huwelijk is waar twee mensen voortdurend streven naar groeien in liefde en respect voor elkaar. Romeinen 12:10 zegt dat we elkaar moeten verkiezen. Onze vleselijke verlangens zullen er altijd naar streven onszelf te behagen. Elk probleem in het huwelijk is het probleem van het paar. Als er zich problemen voordoen, werk dan samen om ze op te lossen en leg niet alle verantwoordelijkheid bij de ander. Bouw voort op overeenkomsten. Tegenpolen trekken elkaar aan. 

Gedeelde kernwaarden
Het belangrijkste is dat kernwaarden worden gedeeld, zoals hoe kinderen op te voeden, financiën, kerkelijk leven en uw koninkrijksfocus. Kernwaarden kunnen een huwelijk maken of breken. Je moet een koninkrijkfocus hebben en een koninkrijkscultuur als gedeelde waarde. Het geloof in Christus zou de tevredenheid in onze relatie moeten vergroten.

Bij het creëren van teamwork kunt u het volgende bespreken: vraag uw partner om zinvolle herinneringen te delen en waar en hoe hij/zij ideeën over belangrijke kwesties heeft ontwikkeld. Luister wanneer uw partner spreekt en let op wat hij/zij zegt.

Het huwelijk zou leuk moeten zijn
Meer dan vaak is een waardig motto voor het huwelijk: ‘stellen die samen plezier hebben, blijven bij elkaar’. Mensen die van elkaar genieten en samen plezier hebben, willen altijd meer tijd met elkaar doorbrengen. Speel spelletjes! Soms ontstaat er een sterkere band wanneer je dat doet.

Zoals eerder genoemd, is niet het uiterlijk van een auto van belang, maar de motor. Vermijd de eeuwenoude valkuil van vergelijking. Hoogstwaarschijnlijk zal de ‘motor’ van uw huwelijk tekortschieten in vergelijking met de buitenkant van het huwelijk van iemand anders. Houd in gedachten dat het huwelijk ook kan worden vergeleken met de naaf van een fietswiel. Veel spaken zijn verbonden met de naaf, spaken zoals geloof, plezier, respect, consideratie, liefde, seks, matigheid etc. Al deze vele spaken houden de naaf op zijn plaats.
"Meer dan vaak is een waardig motto voor het huwelijk:
‘stellen die samen plezier hebben, blijven bij elkaar’."
4. Eerlijk ruzie maken
Ik denk dat de meesten van ons het erover eens zijn dat de manier waarop we omgaan met conflicten binnen het huwelijk ongetwijfeld en aanzienlijk van invloed zal zijn op onze relatie. Wat is een eerlijke ruzie? Alle, zo niet de meeste, stellen zijn het oneens en hebben verhitte gesprekken en ruzies. Woorden worden vaak als wapens gebruikt.

Zorg voor regels tijdens ruzies.
Geen scheldwoorden. Beledigingen, sarcasme en lage opmerkingen zullen altijd verkeerd zijn. Als je deze wapens gebruikt, helpt het niet om een meningsverschil op te lossen. Stel je ten doel dat beiden beleefd zullen zijn tijdens een ruzie en kies ervoor om je innerlijke stem te gebruiken (wat betekent dat je niet gaat schreeuwen).

Maak geen aannames bij een ruzie
Ieder komt naar een geschil met een bepaald vooropgezet beeld en idee in zijn hoofd en is ervan overtuigd dat zijn perspectief het juiste is. Vaak beschouwen zij het perspectief van de andere partij nooit als even geldig, gezien vanuit hun standpunt. Men kan in een paar minuten snel tot een conclusie komen. Leer vragen te stellen om te begrijpen waar uw echtgenoot vandaan komt en wat zijn visie op de situatie is. Als u het niet vraagt, blijft u veronderstellen, en dat maakt het nog moeilijker om uw weg door de ruzie te vinden.

Luister zonder te onderbreken.
Waarom maken we ruzie? Egoïstische ambitie! Spreek om de beurt. Als je het niet goed doet, moet je meer oefenen. Je gehoord voelen kan een enorm verschil maken in het fundament van je huwelijk. Er is een gevaar dat ontstaat als mensen zich niet gehoord voelen. Wanneer men zich niet gehoord voelt, bouwt het zich op in de loop van de tijd en dan “kaboem!”.

Als je ruzie hebt, probeer dan bij het onderwerp te blijven.
Het is verleidelijk om situaties uit het verleden erbij te halen om ons punt te bewijzen. We proberen vaak de snelste oplossing voor ruzies te vinden, gewoon om er vanaf te zijn. Het oneens zijn en in een langzaam en gestaag tempo debatteren is de beste keuze als je geïnteresseerd bent in echte en langdurige oplossingen. Behandel één probleem tegelijk; het stelt je in staat om problemen volledig te verwerken.

5. Eerlijkheid
”Lieg niet tegen elkaar, aangezien u de oude mens met zijn daden hebt afgelegd en de nieuwe mens hebt aangedaan, die vernieuwd wordt in kennis naar het beeld van hem die hem heeft geschapen …”Kolossenzen 3:9-10

Eerlijkheid is essentieel voor het versterken van een betrouwbare relatie. Zonder worden vertrouwen en harten gebroken. Deel de waarheid altijd op een vriendelijke en liefdevolle manier. Als het vertrouwen eenmaal is geschonden, is het moeilijk om het weer terug te winnen. Spreek elkaar aan om dagelijks de waarheid te spreken. Als je in de val van leugens om bestwil bent gevallen, vraag de Heere dan om de gebondenheid van je weg te nemen.

Kortom, iemands hart ten opzichte van zijn echtgenoot moet voortdurend worden bijgesteld en voortdurend worden overgegeven aan de Heilige Geest om de nodige aanpassingen en veranderingen door te voeren. God vraagt alleen onze medewerking en bereidheid tot verandering en Hij zal werkelijk de rest doen.

“Ik roep u er dan toe op, broeders, door de ontfermingen van God, om uw lichamen aan God te wijden als een levend offer, heilig en voor God welbehaaglijk: dat is uw redelijke godsdienst.(Romeinen 12:1)
OVER DE AUTEUR
Mac en Naudine zijn oudsten in Joshua Generation Church (JoshGen), Zuid-Afrika, en waren acht jaar lang zendelingen voordat ze pastors werden. Sindsdien zijn ze betrokken geweest bij verschillende gezinspastoraten om heelheid te herstellen en momenteel leiden ze de programma's voor huwelijksverrijking en echtscheidingsherstel in JoshGen.
Posted in