Snoep, Kostuums & Het Kwaad

Door Adam Hellyer & Luke Hulley

Elke oktober zijn de winkels gevuld met oranje en zwart, skeletten en ketels, vampieren met bloed dat van hun tanden druipt. Overal waar je kijkt zijn vleermuizen en spinnen, heksen en zwarte katten. Het is een grote mengelmoes van alles wat eng en slecht is en het is de manier waarop de wereld Halloween viert.

Het is interessant om te kijken naar de geschiedenis achter Halloween – de Noord-Europese winters, de druïden en heidenen, de katholieke kerk en hun viering van All Hallows Eve (“Allerheiligenavond”). Meng dit allemaal samen en je hebt het commerciële evenement dat bekend staat als Halloween.
"Bij Halloween intimideren mensen elkaar met bedreigingen,
vaak met licht vandalisme, als ze geen snoep afgeven."
Halloween vandaag
Maar de vraag bij alle huidige gebruiken is niet alleen wat het ooit was, maar wat het nu is. Vandaag de dag draait Halloween om drie dingen: Snoep, kostuums, en het kwaad.

Snoep
Snoep is niet per definitie slecht. Suiker voedt candida, bevordert rimpelvorming en huidveroudering, maakt je bloed zuur, doet je tanden rotten, draagt bij tot diabetes en bijniervermoeidheid, kan kanker veroorzaken, verzwakt het gezichtsvermogen en kan artritis veroorzaken. Maar, God heeft suiker gemaakt, en met mate, is het geen doodvonnis.

Maar hoe mensen aan het snoep komen is een andere zaak. Bij Halloween intimideren mensen elkaar met bedreigingen, vaak met licht vandalisme, als ze geen snoep afgeven. Dat is geen manier voor een christen om zich te gedragen. Door dit “trick or treating” te noemen klinkt het misschien onschuldiger, maar in wezen is het pesten, afpersing, wat gewoon een duur woord is voor beroving. De meeste mensen in de buurt doen gewillig mee aan deze afpersing, maar willen we onze kinderen echt leren dat je op die manier krijgt wat je wilt? Vooral als dat lege calorieën zijn zonder voedingswaarde? De Bijbel leert ons om zowel onze naasten als onze vijanden lief te hebben. Leviticus 19 zegt: “U mag uw naaste niet afpersen en niet beroven.” 
"Er is niets mis met verkleden. Ik hou net zoveel van verkleedpartijen als iedereen,
maar we moeten voorzichtig zijn met wie we imiteren."
Kostuums
In 2015 gaf Amerika $1.240.000.000 dollar uit om hun kinderen met Halloween te verkleden. Er is niets mis met verkleden. Ik hou net zoveel van verkleedpartijen als iedereen, maar we moeten voorzichtig zijn met wie we imiteren.

Paulus zei, ”Imiteer mij zoals ik Christus imiteer”. In de top vier van kinderkostuums staan vampieren; wraakzuchtigen of boze geesten, die het bloed van mensen drinken. Dat is gewoon smerig!

In Hollywood zijn ze geseksualiseerd en verheerlijkt, maar de echte verhalen achter hen zijn verontrustend. Graaf Dracula (1431-1476) was een prins van Walachije die bekendheid verwierf door zijn rijk te verdedigen tegen de Islamitische Jihad van de Ottomanen. Hij slachtte meer dan 100.000 mensen af, vaak op palen, wat hem de bijnaam ‘Vlad de Spietser’ opleverde. Hij zou ook zijn handen in het bloed van zijn slachtoffers hebben gewassen voor het eten. Een heel eind weg van de imitatie van Christus.

Maar zijn de kostuums niet gewoon onschuldig en leuk voor kinderen? En als volwassenen zich willen verkleden als sexy heks of dappere vampier, wat is daar mis mee? Ik denk dat het afhangt van hoe serieus je heilig zijn neemt.

Deuteronomium 18 zegt: Neem niemand in uw midden die zich bezighoudt met hekserij of die spreuken uitspreekt. Iedereen die deze dingen doet is verafschuwelijk voor de HEER. Galaten zegt dat mensen die zich bezighouden met onreinheid en hekserij het koninkrijk van God niet zullen beërven. Wij kunnen zeggen, 'alle dingen zijn mij geoorloofd', maar Paulus zou antwoorden: 'Niet alle dingen zijn nuttig'.
"De boodschap van de Schrift is duidelijk: kijk niet hoe dicht je bij de duisternis
kunt ronddwalen, maar kijk hoe diep je je in het licht kunt overgeven."
Het kwaad
Mensen die beweren dat Halloween komt van All Hallows (“Allerheiligen”) en dus een feest is van het goede dat het kwade overwint, zien één ding over het hoofd: alles aan Halloween is een feest van het kwade! Van de spinnenwebben en skeletten tot de heksenhoeden en ketels, tot de pompoenen met enge gezichten, niets wijst naar het licht. Alles wijst naar wat eng, donker en verkeerd is.

Maar is het niet leuk om elkaar af en toe te pesten en bang te maken en onze “duistere kant” uit te leven? Dat kan toch geen kwaad? Moeten vermoeiende christenen als ik zich niet met onze eigen zaken bemoeien? Ik ben het ermee eens dat de kerk de wereld niet moet veroordelen in deze zaak. Van hen die Jezus niet volgen, kan niet verwacht worden dat ze Hem imiteren. Mensen houden van de duisternis omdat hun daden slecht zijn.

Maar voor degenen onder ons die Jezus hebben ontvangen, die door de Geest van God zijn wedergeboren, zijn wij geroepen om in het licht te wandelen. Onze boodschap is dat God licht is, en dat er in Hem helemaal geen duisternis is. Welk gelijkenis heeft het licht met de duisternis? Paulus zegt geen gemeenschap te hebben met de vruchteloze daden der duisternis. Johannes zegt dat als wij zeggen gemeenschap met God te hebben, maar in de duisternis wandelen, wij liegen en de waarheid niet in praktijk brengen. De boodschap van de Schrift is duidelijk: kijk niet hoe dicht je bij de duisternis kunt ronddwalen, maar kijk hoe diep je je in het licht kunt overgeven.

Relatie met God
“omdat Hij ons vóór de grondlegging van de wereld in Hem uitverkoren heeft, opdat wij heilig en smetteloos voor Hem zouden zijn in de liefde. Hij heeft ons voorbestemd om als Zijn kinderen aangenomen te worden, door Jezus Christus, in Zichzelf, overeenkomstig het welbehagen van Zijn wil,”  (Efeze 1:4-5)

De God die het heelal schiep deed dat omdat Hij jou als zijn kind wilde aannemen. Als je nooit een kind van God bent geworden door Jezus Christus aan te nemen, dan kun je dat doen met een eenvoudig gebed. Dit zal je beginnen op een reis van leven met God.

Bid op deze manier:

'Lieve God in de hemel

Ik beken dat ik op mijn eigen manier heb geleefd en dat spijt me. Ik ben onafhankelijk en egocentrisch geweest. Maar nu keer ik me af van die manier van leven.

Alstublieft God, vergeef me en geef mij een nieuwe start.

Ik geloof dat Uw Zoon Jezus, voor mij is gestorven, om de straf te dragen voor wat het verkeerde dat ik heb gedaan. Ik ontvang Hem in mijn leven, als mijn Heer en Redder.

Dank U dat U mij vergeeft en me op dit moment in Uw familie opneemt.

God, wilt U me nu vervullen met Uw Heilige Geest, zodat ik op een manier kan leven die U bevalt.

Dank U, Amen


OVER DE AUTEURS
Luke leidt een van de gemeenten van Joshua Generation Church in Zuid-Afrika.
Hij is getrouwd met Zandile, en ze hebben een dochter, Namile.
Luke was zes jaar lang een gedreven schoolmeester, maar zorgt nu fulltime voor Gods kinderen.
Hij is ook schrijver als hij tijd heeft. Volg Luke op Facebook.

Adam dient als oudste in 
Joshua Generation Church, Zuid-Afrika. Hij is getrouwd met Vanessa, en ze hebben twee zonen. Adams specifieke passies zijn aanbidding en apologetiek.
Volg hem op Facebook of Instagram voor meer.
Posted in