Hier ben ik, stuur mij

door Euan MacRae

In november 2023 organiseerde Living Hope een School of Leadership die ongeveer 100 leiders uit verschillende Europese landen, Zuid-Afrika en zelfs Egypte samenbracht. Het was een transformerende tijd van verbinden, vriendschappen opbouwen en samen de aanwezigheid van Jezus ervaren terwijl Hij diep in ons hart werkte.

Het riep herinneringen op aan mijn eerste Four12-conferentie in Sunningdale, Kaapstad, die voor mij een game-changer was. Ik kon het niet helpen, maar merkte de impact op die het onderwijs en leiderschap gemodelleerd door Andrew Selley, de Four12-leiders en onze partnerkerken heeft gehad op onze Living Hope-leiders. Het was ongelooflijk om te horen hoe ze wijsheid en praktisch onderwijs deelden die niemand van ons tien jaar geleden echt begreep.

Tijdens de School of Leadership was er een tastbaar gevoel dat wat er werd onderwezen en bijgebracht essentieel was voor de gezondheid van de kerken die daar vertegenwoordigd waren, aangezien uitspraken als: "We moeten leren hoe we de kerk op deze manier kunnen bouwen" vaak werden gehoord gedurende de drie dagen van toerusting.

Onderwijzen in kerkleiderschap
Het onderwijs werd afgetrapt met een tijdige boodschap van Chris Staples, genaamd "In de race blijven", waarin de uitdagingen van de bediening werden onderzocht en hoe we vanuit een positie van rust en gezondheid kunnen dienen om ons in staat te stellen de race te voltooien die voor ons ligt. Veel leiders reageerden en ontvingen een toediening van de Heilige Geest om hen te sterken en te verkwikken.

Gustav Stander, de meest recente toevoeging aan het ouderlingenteam op het eiland Man, gaf een krachtig getuigenis waarin werd uiteengezet hoe belangrijk het is om alles op te schrijven voor de bevordering van het evangelie. De oproep om te 'gaan' waar de Heer ons roept, was duidelijk en sterk, en de leiders reageerden massaal, naar het voorbeeld van Jesaja: 'Hier ben ik, zend mij' (Jesaja 6:8).
Er is een groeiend besef dat het seizoen van planten dichterbij komt, en de School of Leadership heeft beslist het verlangen aangewakkerd om Gods Koninkrijk in de natiën uit te breiden.
Drie jaar geleden werd er een krachtig profetisch woord gesproken over het Europese leiderschapsteam waarin de Heer machtige, volwassen eiken (leiders) had opgericht die uiteindelijk zouden worden gekapt en gebruikt om boten te bouwen die naar andere naties zouden varen om nieuwe bossen te planten en te laten groeien. Er is een groeiend besef dat het seizoen van planten dichterbij komt, en de School of Leadership heeft beslist het verlangen aangewakkerd om Gods Koninkrijk in de natiën uit te breiden.

De kracht van onze banden en eenheid zal van cruciaal belang zijn voor ons vermogen om vooruit te komen, en Jonathan Stanfield deelde krachtig over de noodzaak om "te strijden voor onze relaties en partnerschappen", en bood een nuttige set hulpmiddelen om breuken, verdeeldheid en scheidingen in vriendschappen te overwinnen.

Rousseau Moss concentreerde zich op de essentiële kenmerken van een teamspeler, aan de hand van het verhaal van Sechanja, die een voorvechter van eenheid bleek te zijn in zijn steun aan Ezra (Ezra 7-10). Hij legde uit hoe eenheid vaak wordt verbroken door kleine daden van ongehoorzaamheid, en er was een gevoel van diepe overtuiging dat over onze leiders kwam terwijl hij sprak, terwijl de Heer zijn zwaard op ons hart hanteerde en de harde, ongesneden gebieden toesprak.
Zonder een goed begrip van Jezus' benadering van discipline, is het moeilijk voor te stellen dat de kerk goed voorbereid is op Zijn wederkomst.
Het was een vreugde om vergezeld te worden door verschillende leiders van de ARC-kerk in Londen en Essex, VK. Ashley Gabriel ging in op de essentiële noodzaak om leiders in Gods huis op te voeden, en bracht een cruciaal perspectief op de gemeenschappelijke kenmerken van effectieve leiders.

James Smeed richtte zich op een gebied van bediening waar niet vaak over wordt gesproken: "dubbeltijdige" bediening. Dit beschrijft degenen die niet fulltime in dienst zijn van de kerk, maar die zowel seculiere banen als veeleisende leiderschapsposities binnen onze kerken dienen. Hij riep op tot een nog grotere toewijding, terwijl hij een aantal geweldige handvatten gaf voor een meer gestroomlijnde benadering van bediening voor degenen die in deze hoedanigheid dienen.

Ik heb het gehad over het gebied van kerkelijke tucht, dat vaak erg moeilijk effectief te faciliteren is. Zonder een goed begrip van Jezus' benadering van discipline, is het moeilijk voor te stellen dat de kerk goed voorbereid is op Zijn wederkomst.

Adrian Porter hielp ons om de 'Zeven kenmerken van een succesvolle zondag' te begrijpen, wat ons er prachtig aan herinnerde om de Geest te volgen en niet de plannen van mensen.
Denk goed na over de gewoonten van onze eigen culturen die ons zouden kunnen scheiden van mensen die naar binnen kijken.
De conferentie werd afgesloten met een belangrijke boodschap van Jonathan Stanfield over het belang van het bouwen van kerken die eruitzien als het Koninkrijk der hemelen, en hoe culturele gewoonten bezoekers van ons kunnen verwijderen. Hij legde uit dat in zijn thuisland Noord-Ierland bepaalde nationale vlaggen zouden kunnen dienen om delen van de gemeenschap te isoleren van andere gemeenschapsgroepen. Hij gebruikte de uitspraak "Verpak het evangelie niet in uw vlag" om ons te helpen goed na te denken over de gewoonten van onze eigen culturen die ons zouden kunnen scheiden van mensen die naar binnen kijken. Het was een tot nadenken stemmend einde van een krachtige drie dagen van uitrusting.

Het koninkrijk der hemelen weerspiegelen
Een ander gedenkwaardig onderdeel van deze tijd was het ontvangen van drie jonge mannen uit Londen. Niemand van ons had dezelfde huidskleur of hetzelfde accent, maar onze harten waren diep verbonden door de band van de Geest. Vier dagen lang was mijn huis een nauwkeuriger weerspiegeling van het Koninkrijk, waar verschillende stammen en talen waren samengekomen in vriendschap, eenheid en liefde. Ieder van ons is een beetje meer op Jezus gaan lijken en ik heb nu drie nieuwe broeders voor het leven.
Euan is een leidende oudste in Living Hope op Isle of Man. Hij is getrouwd met Karen en ze hebben drie kinderen: Holly, Conor en Skye. Hij heeft een passie voor aanbidding, onderwijs en het opvoeden van jonge leiders.
Posted in