Proactief je leven ordenen

Door Luke Hulley

Bent u ooit aan het eind gekomen van een week, een maand, of zelfs (slik) een jaar, en toen je reflecteerde op hoe je jouw tijd besteedde vroeg u zich af: “Hoe heb ik zo veel van mijn tijd besteed aan die troep?" Het is beangstigend hoe snel ons leven zich vult met…troep, nietwaar? Het doet me pijn, als voorganger, als ik dit bij mensen met wie ik omga en die oprecht van het Koninkrijk van Jezus houden, zie gebeuren. Ze lijken al hun goede voornemens nooit te verwezenlijken en lijken nooit een leven te lijden dat investeert in die dingen die eeuwigheidswaarde hebben.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Jezus' perspectief op onze prioriteiten
Er is een heel praktisch hulpmiddel dat ik je graag wil voorstellen (het kan voor sommigen een herintroductie zijn), dat velen heeft geholpen om hun leven zodanig in te richten dat het weerspiegelt wat zij het belangrijkst vinden. Maar laten we, voordat we daar aan beginnen, allereerst Jezus’ perspectief op dit typisch ‘menselijke’ probleem bekijken. Jezus, die de aard van de mens kent, vertelt het verhaal van twee zonen die door hun vader gevraagd werden om in zijn wijngaard te gaan werken. De ene zei ja, maar ging uiteindelijk toch niet (klinkt dat bekend?), de andere weigerde maar veranderde later van gedachten en ging toch voor zijn vader werken. Jezus eindigde het verhaal met de nogal indringende vraag: “Wie van de twee deed de wil van de vader?” (Matteüs 21:28-32) Samengevat, als het aankomt op een leven van vruchtbaarheid dat glorie aan de Vader brengt, zijn goede voornemens gewoon niet genoeg.
"als het aankomt op een leven van vruchtbaarheid dat glorie aan de Vader brengt,
zijn goede voornemens gewoon niet genoeg."
Je taken en schatten prioriteren
Om ervoor te zorgen dat elke taak en schat, van de onbeduidende tot de grote, zijn juiste plaats vindt in ons leven, helpt het om ze voor te stellen als stenen en zand. Eerst zijn er de grote stenen; dat zijn de dingen die voor ons het belangrijkst zijn. Het soort dingen waarvan we, als we ze verwaarlozen, de rest van de eeuwigheid spijt zullen hebben! En dan is er het zand; het zand staat voor de veelheid van onbeduidende dingen die ons leven zo gemakkelijk vullen.
Het is belangrijk te erkennen dat onze tijd en onze middelen beperkt zijn, en dat dwingt ons elke dag keuzes te maken. Om vruchtbaar te zijn, moeten we proactief kiezen aan welke dingen we onze aandacht gaan geven.

Stel je voor dat de glazen pot op de foto jouw leven en jouw capaciteit voorstelt. Dit plaatje is een demonstratie van wat er zo gemakkelijk kan gebeuren als we het 'zand' toestaan onze 'pot' lukraak te vullen en ons te laat realiseren dat er bepaalde grote stenen zijn die we er nog in moeten proppen! Omdat onze capaciteit al zo is opgebruikt, merken we dat veel grote stenen er eigenlijk niet in passen en dus worden ze verwaarloosd.

Het is tragisch als ik door mijn passiviteit "per ongeluk" de belangrijkste dingen in mijn leven weggooi! Als toegewijde volgelingen van Christus durven we ons niet door alle dingen die onze aandacht opeisen te laten dicteren welke keuzes we maken. Wat moeten we dan wel doen?

Om ervoor te zorgen dat onze grootste schatten en passies voorrang krijgen, moeten we deze grote stenen eerst in de pot doen. In de demonstratie hieronder kun je zien dat wanneer we dit doen, alle andere dingen die mijn aandacht vragen hun juiste plaats vinden rondom de "grote stenen". In de praktijk betekent dit dat we met ons gezin moeten gaan zitten en beslissen welke dingen voor ons het belangrijkst zijn. Als we dat gedaan hebben, kunnen we ons leven zo plannen dat die grote stenen de aandacht krijgen die ze verdienen.
Dit alles werd me weer heel duidelijk in december 2017 toen ik vader werd van mijn eerste kind. Zoals elke ouder zal weten, haalt een pasgeborene je routines volledig overhoop en belemmert het je vermogen om dingen gedaan te krijgen aanzienlijk. Mijn vrouw en ik beseften allebei snel dat als we ons leven zijn 'natuurlijke' gang lieten gaan, we binnen niet al te lange tijd in grote problemen zouden komen!

Hele dagen vulden zich snel met verschonen, eten geven, boodschappen doen en wanhopig proberen slaap in te halen! We moesten het "grote stenen gesprek" weer eens voeren en onze dagen en weken proactief gaan plannen. We hebben allebei vier grote stenen geïdentificeerd die we absoluut niet aan de kant mogen schuiven. Voor ons waren dat:

  1. Dagelijkse quality time met Jezus
  2. Kerkleven
  3. Quality time voor ons als stel
  4. Sporten

Ik weet zeker dat we nog veel andere dingen hadden kunnen toevoegen, maar als je in de overlevingsstand staat, kun je niet te royaal zijn met je prioriteiten! Zo konden we elkaar beter steunen en zelfs hulp van anderen inroepen om ervoor te zorgen dat ons leven niet zo overspoeld wordt met onbelangrijke taken dat we de kostbare toevertrouwde zaken die God in onze handen heeft gelegd, verwaarlozen.

Het leeuwendeel
De dingen die wij werkelijk waarderen, zouden het leeuwendeel van onze tijd, geld, energie, gedachten en passie moeten krijgen. Dit is wat het betekent om "God lief te hebben met heel je hart, verstand en kracht". Als je middelen eerst naar andere dingen gaan en God krijgt wat er overblijft, dan hebben we alleen maar goede bedoelingen, en goede bedoelingen zijn niet wat God werkelijk verheerlijkt. Ik zou je willen aanmoedigen om aan het begin van dit nieuwe jaar in je hart te bepalen waar je je op wilt richten, met vrienden en leiders over je voornemens te praten en je leven proactief zo in te richten dat je veel vrucht draagt voor je hemelse Vader.
OVER DE AUTEUR
Luke leidt een van de gemeenten van de Joshua Generation Church in Zuid-Afrika.
Hij is getrouwd met Zandile, en ze hebben een dochter, Namile.
Luke was zes jaar lang een gedreven schoolmeester, maar zorgt nu fulltime voor Gods kinderen.
Hij is ook schrijver als hij tijd heeft. Volg Luke op Facebook.
Posted in